utorok 9. septembra 2014

Sekáčová závislosť aneb ako z nich vyťažiť maximum

Že ako môžem mať radosť z nakupovania oblečenia, ktoré predo mnou nosil niekto iný? Bohvie ako špinavý, chorý či smradľavý? Ako si môžem dať na seba oblečenie po mŕtvych (áno, aj tak sa o veciach zo sekáča raz niekto vyjadril)? Poviem pravdu, je mi to jedno. Ten pocit z nákupu úžasnej veci za jedno euro je totiž nenahraditeľný, ale mnoho ľudí jednoducho nevie ako na to. Tu je môj skromný manuál úspešného sekáčového nakupovača, ktorý som spísala na základe mojich bohatých skúseností.

Nakupovanie v second handoch je väčšia zábava, než by si mnohí mysleli. V živote to však už tak býva, že za predsudkami stojí nevedomosť, a preto prinášam manuál, vďaka ktorému si zo sekáča niečo super uloví naozaj každý. Na začiatok si dovolím pridať pár bodov, prečo by ste rozhodne nemali otáľať s jeho návštevou:
- je to ekologické (áno, je to otrepané, ale je to tak - spomeňte si na zhrbené deti v Číne za šijacím strojom)
- je to úsporné (sveter za euro, kabelka za euro, kabát za euro... spočítajte si, koľko peňazí by ste nakupovaním v sekáčoch ušetrili)
- je to jedinečné (sekáč vám garantuje, že sa vyvarujete toho trápneho pocitu, keď na ulici stretnete niekoho v tom istom - ak si teda nekupujete v sekáčoch veci s menovkou ňjújorker či há und em)
- je to zábava (to hrabanie, tá sranda z divných vecí, stretnutie veľmi rôznorodej vzorky spolunakupujúcich)


A tu je teda pár rád, ktoré by ste si mali vziať k srdcu, ak chcete zo sekáča uloviť svoj poklad:

1. Dostatok času a trpezlivosti
Keď sa chválim svojimi sekáčovými úlovkami, stretávam sa často s nešťastnými povzdychmi ako napr.: "Ach, ty máš také šťastie, ja tam nikdy nič nenájdem", a pod. Omyl! To nie je šťastie, ale výsledok poctivého prehľadávania, ktoré niekedy zaberie síce dlhší čas, ale rozhodne to prináša svoje ovocie.  Často vidím ľudí, ktorí do sekáča vojdú, všetko preletia len tak pohľadom a za minútu odídu. No môžu takto niečo nájsť? Toto nie je Versace shop, kde máte každú vec na osobitnej poličke. V sekáči majú stovky kusov napchatých na vešiakoch (niekedy aj v košoch) tesne pri sebe a kým to človek všetko prezrie, vyrovná sa to aj hodinke v posilke. Hlavne na ramenných partiách. A je tu ešte ďalší malý detail - ak máte naozaj čas, prehľadávajte aj oddelenia, ktoré s vami zdanlivo nesúvisia (muži, deti, xxl) - ako nedávno povedal počas prehľadávania jeden dedko: "Treba kukať všade, oni to naschvál dávajú kade-tade, lebo si to chcú schovať a potom si pre to prísť." Amen.

2. Think outside the box!
Alebo - rozmýšľaj mimo krabice! A čo tým chcel povedať básnik konkrétne v tomto prípade - aplikovanom na sekáče? Nie je nič dôležitejšie, ako sa vyzbrojiť fantáziou. Ženy, ktoré nakupujú presne to, čo uvidia v Eve, si asi v sekáčoch príliš neškrtnú. Väčšinou sa tu nenachádzajú na prvý pohľad highfashionluxury veci, ale ak sa pozriete s nadhľadom na určitý neforemný kus odevu, ktorý by však s trochou kreativity mohol s niečím vyzerať fakt super, alebo by sa dal upraviť, prešiť, zošiť a čo ja viem čo ešte, zistíte, že takýchto vecí je tam fakt veľa a zrazu nebudete vedieť čo skôr. Chce to len tréning.

3. Priprav sa na občasné súboje
Čo si budeme klamať, najčastejšími návštevníkmi sekáčov sú babky a preto sú najväčším nepriateľom a súperom č. 1. Potýčiek so seniormi som tu mala trošku viac, ako by mi bolo milé, ale takmer nikdy s tým nezačínam prvá. Niekedy si len tak prehrabujem, keď tu zrazu na mňa odniekadiaľ vyskočí babka a strčí do mňa, že ona tu bola prvá a vytlačí ma z môjho rajónu a z môjho dôkladného systému. Čo vtedy? Budem držať jazyk a nervy na uzde? Záleží od toho, aký mám deň.

4. Kedy nakupovať
Záleží od konkrétneho sekáča, kedy dokladajú tovar. V niektorom každý deň, v niektorom raz za týždeň, v inom aj menej. Preto treba chodiť pravidelne a najlepšie ráno, kedy je najväčší výber. Ale opäť sa treba pripraviť, že ráno a okolo piatej je tam najvyšší výskyt dôchodkýň a žien na materskej a ak vám nátresk nevyhovuje, pokúste sa chodiť okolo jedenástej až tretej poobede.

5. Neberieš ty, zoberie iný
Toto všeobecné pravidlo platí obzvlášť aj v second handoch. Často sa mi určitá vec nechcela vôbec kupovať a tak som si ju odložila, že prídem neskôr. No veľký omyl. Aj keď mám vystříbrený vkus a druhí často nevidia krásu v tej istej veci ako ja, veľakrát sa mi už stalo, že tam už potom moja vyhliadnutá korisť nebola a trieskala som si hlavu o múr. Odvtedy, keď sa mi niečo páči, proste to beriem, aj keď sa s tým musím vláčiť celý deň.

Toľko k môjmu sekáčovému manuálu. Ako vidíte, až na pár nedostatkov je to veľká fun a naviac nepodporujete zdieračské obchodné reťazce s pochybnou kvalitou, takže sa treba len odhodlať a vydať do džungle z druhej ruky. Lovu zdar!

Pre inšpiráciu môj posledný úlovok, z ktorého sa fakt teším - skvelý prútený košík/kabelka, len za 1 euro. Bargain!


Ktoré za to stoja: Genesis (všetko za euro!), Textile House (ale až vo výpredajoch, skôr sú tam, na to, že je to sekáč, nekresťanské ceny) a jeden malý vedľa vchodu do Kieva

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára