nedeľa 5. októbra 2014

Rozmaznaný otec

Odkedy som zistila, že sa moja milovaná nátierka Baba Ganoush preloží ako "rozmaznaný otec", už jej nepoviem inak. Predstavujem si, ako asi v starom Egypte tento názov vznikol. Dcéra ju urobila svojmu otcovi a odkedy ju prvýkrát ochutnal, už ju od nej žobronil každý deň, hádzal sa o zem a vrieskal, až mu ju musela urobiť znova. Dcéra oľutovala, že tak rozmaznala svojho otca, ale už s tým nemohla nič urobiť. Ale ani sa mu nečudujem, Baba Ganoush je tak dobrá, že by som ju jedla kľudne každý deň. No dobre, to asi nie, lebo ako raz povedalo jedno dievčatko vo vlaku - "aj keď mám fornetky najradšej, nemôžem ich jesť každý deň, lebo by sa mi zunovali" (odkedy sú tie decká také múdre?!), prezradím vám však môj vypilovaný recept, ktorým ohúrite aj vyššiu spoločnosť (čo síce nemôžem potvrdiť, lebo sa s takou sa nestretávam, ale jeden nikdy nevie).



Najlepšia vec na celej tejto nátierke/pomazánke/dipe je, že urobí veľa muziky za málo peňazí. Teda obzvlášť vtedy, ak si vyrobíte pastu tahini podomácky, ale aj s kupovanou, ktorá vám vydrží v chladničke dlho, je to stále super pomer. V čajovniach (inde som ju predávať nevidela) jednu porciu predávajú aj za 4,- eurá, čo je trošku tú mač. Cheat the system a urobte si za tú (aj menšiu) cenu porcií omnoho viac.

Čo potrebuješ:
2 baklažány (alebo 1, podľa toho, koľko toho chceš mať)
tahini pastu (v bio obchodoch, DM, alebo domácu - vysvetlím)
olivový olej
cesnak
citrón
soľ, rímska rasca (optional), čierne korenie, sladká mletá paprika


Ako na to:
1. Najprv si musíš dať piecť baklažány do predhriatej trúby (cca 200 stupnov) - predtým ich len poprepichuj špajglou a peč asi 30 minút alebo dokým nie sú úplne vráskavé a scvrknuté.
2. Medzitým si sprav tahini pastu - urobíš ju velice ľahko - sezamové semienka si opraž dohneda na panvici (ale pozor, nespáliť!) a nechaj vychladnúť. Potom ich daj do mixéra s rastlinným olejom a rozmixuj na hladký krém. Done!
3. Keď sú baklažány celé vráščité, vyber ich z trúby a prekroj na poly. Vydlab vnútro, ktoré bude úplne mäkulinké a vláčne. Hoď do mixéra.
4. Pridaj tahini, cesnak, citrónovú šťavu, soľ a všetky koreníčka a vhodnú konzistenciu uprav olivovým olejom - pomery nepíšem, lebo ich nikdy nedodržujem, všetko podľa priebežného ochutnávania.
5. Hotovka! Gárnižujte s olivami (olivy musia byť!) a inou zeleninou, najlepšie s pitou a najlepšie houmejd.
Nech chutí.

Aké sú tvoje najobľúbenejšie dipy? Sem s nimi!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára